Als er een plek is waar mannen thuis zijn, dan is het wel de garage. Voor veel mannen is het meer dan alleen een parkeerplaats. Ze sleutelen er aan hun wagen en ze hebben er misschien wel een werkbank staan. Het is belangrijk dat zo’n plek goed wordt verlicht, hoewel het daar in de praktijk al eens fout durft te lopen. Wij leggen uit waarop je moet letten als je op zoek bent naar de ideale garageverlichting en hebben het over de keuzes en de afwegingen die je dient te maken.
Ledverlichting krijgt de voorkeur
Veel garages hebben nog oude armaturen en tl-buizen, maar ledverlichting is eigenlijk een betere keuze. Ledverlichting is veel energiezuiniger en beter voor het milieu. Ten opzichte van conventionele lichtbronnen is het mogelijk om tot 70% energie te besparen. Als je ook nog eens elektrisch rijdt, hoef je je dus niet schuldig te voelen tijdens het scheuren over de snelweg. Ledverlichting heeft tevens een praktisch voordeel, want het heeft een lange levensduur die tot wel 50.000 uur kan bedragen. Hierdoor dien je de lampen minder snel te vervangen. Dat ledverlichting niet knippert, is mooi meegenomen.
Vaak kan je tl-armaturen een-op-een vervangen door ledbuizen. Als je je afvraagt hoe dat werkt, raden we aan om een kijkje te nemen op de website van Lampdirect. Al jaren verkoopt Lampdirect verlichting voor particulieren en professionals. Ze helpen mannen dan ook graag op de goede weg. Je vindt er onder meer instructievideo’s en stappenplannen die je uitleggen hoe je de juiste led-tl-buis kiest en monteert.
Kleurtemperatuur
Bij het kiezen van de ideale garageverlichting is het aan te raden om rekening te houden met de kleurtemperatuur (K). Hoe hoger deze waarde is, hoe kouder de kleur van de lamp aanvoelt. Bij 1000 K geniet je van oranje licht dat net als kaarslicht erg sfeervol aanvoelt, terwijl 4000 K dan weer erg wit is en steriel aanvoelt.
In een garage hoeft het in principe niet al te sfeervol te zijn. De kans is groot dat je geen gezellige diners organiseert in of met je wagen, dus de lage kleurtemperaturen heb je niet nodig. Een hoge kleurtemperatuur zorgt er tegelijkertijd voor dat je alle details goed kan zien, wat belangrijk is tijdens het klussen. Meestal is neutraal-wit (4000 K) een uitstekende keuze. Sommigen kiezen ook voor koud-wit (6500 K). Dat is een goed werklicht dat te overwegen is als je echt vaak aan je auto sleutelt.
Andere zaken om op te letten
Een van de fouten die men al eens maakt, is het vergelijken van de wattage. Bij de oude gloeilampen was het inderdaad zo dat de wattage een goed idee gaf van de lichtopbrengst, maar tegenwoordig is dat al lang niet meer het geval. Het geeft een idee van het energieverbruik en eventueel van de zuinigheid, maar meer ook niet. Daarom is het een beter idee om rekening te houden met de lichtsterkte, uitgedrukt in lumen per watt. Ook hier is het afhankelijk van hoe je de garage gebruikt. Als de garage niet meer is dan een stal waarin je je ijzeren paard parkeert, hoeft de lichtsterkte niet bijzonder hoog te zijn. Als je garage ook een halve werkplaats is, is dat natuurlijk anders.
Sommige garages zijn niet helemaal goed geïsoleerd en zijn erg vochtig. Dan mag je niet zomaar de eerste de beste verlichting gebruiken. Het is dan aan te raden om armaturen te kiezen die zowel stof- als waterdicht zijn, zodat ze niet door het vocht worden aangetast. Kortom: er is veel om op te letten. Durf dan ook advies te vragen, online of in de doe-het-zelfzaak.
Recente reacties