Beleggen – Waar moet je op letten als je in aandelen wilt handelen?

Een spaarrekening bij de bank openen levert nauwelijks nog rendement op. Daarom zoeken steeds meer mensen naar andere mogelijkheden om hun vermogen te laten groeien. Je kunt overwegen om in aandelen te gaan beleggen. Het is daarvoor wel belangrijk dat je goed weet wat je doet. Het is niet zo dat je lukraak wat aandelen koopt van willekeurige bedrijven en dat het geld vervolgens vanzelf binnen rolt. Wil je het goed doen dan is het belangrijk dat je de situatie op de financiële markt volgt zodat je weet welke aandelen je op welk moment moet kopen of verkopen.

Beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt

Het is belangrijk je te realiseren dat je met beleggen ook geld kunt verliezen. Aandelen kunnen minder waard worden. Daarnaast moet je rekening houden met kosten. Een broker, een platform waar je je beleggingen kunt regelen, berekent namelijk kosten voor bijvoorbeeld het aan- en verkopen van aandelen. Je betaalt kosten bij aankoop en bij verkoop van aandelen. Als de koers van aandelen die je hebt gekocht daalt, is het belangrijk om te wachten totdat de koers mogelijk weer stijgt. Vaak is dit het geval. Als het met een bedrijf heel slecht gaat dan bestaat natuurlijk het risico dat het bedrijf omvalt. Dan kun je beter wel zo snel mogelijk je aandelen verkopen om de schade te beperken. Maar in veel gevallen geldt het gezegde “wie geschoren wordt moet stil zitten” wat zoveel wil zeggen dat je niet in paniek aandelen van de hand moet doen als de koers een paar procent daalt. Elk aandeel kent namelijk zowel dalen als pieken.

Bij welke broker doe ik de beste zaken?

De handel in aandelen speelt zich vandaag de dag voornamelijk online af. Dat wil zeggen dat je een account aanmaakt bij een online broker. Maar welke moet je kiezen? Als je beginnend belegger bent dan is dat soms lastig. Op de website van Compare All Brokers kun je verschillende aanbieders van een online handelsplatform eenvoudig met elkaar vergelijken. Kijk naar de mogelijkheden maar vergelijk ook de kosten die je moet maken om aandelen te kopen of te verkopen. Kies vervolgens het platform dat het beste aansluit bij jouw wensen. Op sommige platforms kun je ook een ‘oefen account’ aanmaken. Je belegt dan met fictief geld. Zo kun je uitproberen hoe alles werkt zonder dat je meteen een flinke som geld kan verliezen als je iets verkeerd doet of op het foute moment een aan- of verkoop doet. Als het oefenen goed gaat kun je vervolgens met echt geld beleggen in de hoop dat je een mooie winst kunt realiseren.

Waarin kan ik handelen?

Via een broker kun je handelen in diverse zaken. Je kunt aandelen kopen maar ook vreemde valuta. Ook kun je handelen in zogenaamde CFD’s (Contracts for Difference). Je maakt winst als je de koers van een CFD goed voorspelt. CFD’s zijn beschikbaar voor aandelen, voor de koers van een bepaalde index of voor een grondstof zoals aardolie of goud, voor vreemde valuta en voor cryptomunten. De handel gaat vaak heel snel. Binnen een dag of soms een aantal dagen koop en verkoop je je contract. Doe je het goed dan maak je winst, speculeer je verkeerd dan kun je ook flinke verliezen maken omdat je met een hefboom handelt die je positie met een bepaalde factor vermenigvuldigd zonder dat je hiervoor meer in hoeft te leggen. Je koopt overigens niet echt een vat olie, voor 1000 euro aan dollars of bitcoins. Je koopt alleen een contract over de koers van deze olie bijvoorbeeld. Vervolgens verkoop je deze weer, als het even kan met een leuke winst.