Internationale business: Hoe voorkom je een taalbarrière?

Een taalbarrière kan een probleem zijn in de communicatie tussen mensen. Een taalbarrière hoeft niet alleen te ontstaan bij 2 verschillende talen, maar kan ook ontstaan tussen verschillende dialecten. Tegenwoordig communiceren we ontzettend veel met internationale bedrijven. Hierdoor kunnen taalbarrières in het bedrijfsleven een groot obstakel zijn. Maar gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen.

Houd het eenvoudig

Wanneer je gaat communiceren met een land waarvan je de taal niet beheerst kan je tegen dingen aanlopen. Houd daarom de communicatie zo eenvoudig mogelijk. Stuur bijvoorbeeld een e-mail in plaats van dat je belt. Of mail na een telefoongesprek de belangrijkste punten nog even door om misverstanden te voorkomen. Daarnaast kan je ook gebruik maken van eenvoudige symbolen of pictogrammen. Op deze manier kan je, zonder gebruik van taal, toch communiceren.

Duidelijkheid

Met alleen eenvoudige communicatie kom je er niet. Duidelijke communicatie is ook essentieel. Niet iedereen heeft verstand van de vaktaal binnen een branche waardoor het belangrijk is om vaktermen duidelijk te omschrijven. Wees specifiek en maak concrete afspraken. Internationale communicatie heeft ook meer tijd nodig.

Culture verschil

Naast de taalbarrière zijn er ook culturele verschillen die een rol kunnen spelen. Wanneer je met een bepaald land zaken gaat doen kan het nooit kwaad om je eens te verdiepen in de cultuur. Dit betekent niet dat je alles moet weten over een cultuur, maar denk bijvoorbeeld aan de waarde en normen van een bepaalde cultuur. Daarnaast kan je je natuurlijk ook verdiepen in de taal zelf of de basiselementen leren.

Teksten professioneel laten vertalen

Wanneer je belangrijke documenten of teksten hebt die vertaald moeten worden, kan je die laten vertalen door een vertaalbureau. Attached Global is een vertaalbureau in Den Haag die jou hierbij kan helpen. Het team bestaat uit mensen die werkzaam zijn in diverse vakgebieden. Daarom is er altijd wel iemand die je kan helpen om taalbarrières uit de weg te helpen.