Tips bij het indienen van je belastingaangifte

Je wilt er zeker van zijn dat je belastingaangifte goed wordt ingediend. Het is belangrijk dat iedereen belasting betaald en dit op een juiste manier indient. Op deze manier kunnen we met z’n alle de Belgische economie steunen, en zo draagt iedereen een steentje bij. Hier zijn enkele tips bij het indienen van je belastingaangifte.

Betaal je inkomstenbelasting vooraf

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het vooraf betalen van je inkomstenbelasting is een belangrijke manier om boetes te voorkomen. Als je niet zeker weet hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen, gebruik dan een handige rekenmachine. Probeer indien mogelijk je inkomstenbelasting vooraf te betalen, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken bij het indienen van je aangifte. Vroeg betalen heeft als bijkomend voordeel dat je jezelf meer tijd geeft om eventuele fouten aan te passen voordat ze later verdere problemen kunnen veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld ieder kwartaal een voorschot storten.

Bewaar je bonnetjes

Bewaar bonnetjes voor belastingdoeleinden. Bewaar elk ontvangstbewijs dat je in de loop van het jaar ontvangt, omdat het kan worden gebruikt om je belastbaar inkomen te berekenen. Dit geldt met name als je een bedrijfseigenaar bent of in een branche werkt die aanzienlijke voordelen biedt.

Dien voor de deadline in om boetes te voorkomen

Let op: de deadline voor het indienen van je belastingaangifte is 30 juni of via Tax-on web dan is de datum 15 juli . Als je deze deadline niet haalt, wordt een boete van je verschuldigde belasting in rekening gebracht. De boete wordt berekend over het verschil tussen wat je aan belasting had moeten betalen en wat je wel aan belasting had betaald, of over je totale verschuldigde belasting als dit meer is dan wat er op die datum daadwerkelijk is betaald.

Dien je retourzending zo vroeg mogelijk in

Als je je geld sneller wilt terugkrijgen, dien je je retourzending zo vroeg mogelijk in. In België is de terugbetaling 2 maanden nadat je het aanslagbiljet hebt ontvangen. Als jouw aanslagbiljet bijvoorbeeld in oktober 2022 in je bus (of eBox) valt, dan is de voorziene datum van de terugbetaling vrijdag 30 december 2022. De datum staat ook altijd vermeld op het aanslagbiljet.