Een design wijnrek in de woonkamer

Hoe gaaf is het als je een design wijnrek in je woonkamer hebt? Voor de handige mannen onder ons maken we zo’n wijnrek zelf, maar wijnrekken zijn natuurlijk ook te koop in allerlei soorten en maten. Belangrijk is wel dat het past bij het interieur dat je hebt. Misschien wil je het wijnrek eruit laten knallen met een felle kleur of juist subtiel onopvallend.

Een liggend wijnrek

Als je hem dan toch besluit zelf te maken is het aan te raden dit zo te maken dat de flessen kunnen liggen en niet rechtop staan. In het geval van flessen met een schroefdop maakt dit geen verschil, maar bij flessen met een klassieke kurk is het belangrijk dat deze niet uitdroogt, zo voorkom je namelijk dat hij afbrokkelt tijdens het openen. Mocht je op zoek zijn naar een kwalitatief goede wijn voor een betaalbare prijs is het Chileense Montes een interessante wijn. Montes wijnen hebben zowel flessen met schroefdop als met kurksluiting.

Beperk zonlicht en trillingen

Bedenk bij het plaatsen van een design wijnrek wel dat hij niet in direct zonlicht komt te staan, aangezien Uv-straling een negatief effect heeft op de wijn waardoor de kwaliteit verloren gaat. Dit geldt tevens voor trillingen, waardoor er teveel energie in de fles ontstaat en daardoor het verouderingsproces van de wijn wordt versneld en dat is precies niet wat je wilt.

Zorg voor een constante temperatuur

Belangrijk om de wijn goed te houden is om te zorgen voor een constante temperatuur. Een ruimte met veel temperatuurswisselingen is niet goed voor de wijn. Bij snelle temperatuurveranderingen krimpt het volume van de wijn in de fles en zet deze weer uit. Als dit vaak gebeurt, kan de kurkafsluiting kapot gaan en kan er zuurstof in de fles komen. Belangrijk dus op hier op te letten!