Hoe weet ik of ik last heb van rioolvliegjes?

Rioolvliegjes zijn kleine vliegjes, ze zijn meestal zwart, maar kunnen bruin zijn. De belangrijkste identificerende eigenschap voor deze vlieg is het unieke patroon van de aders in zijn vleugels. Rioolvliegjes worden ook wel mottenvliegen of filtervliegen genoemd. Hun lichaam en vleugels zijn bedekt met talrijke haren. Als ze verpletterd worden, laten ze een poederige vlek achter. De vliegen moeten niet worden verward met de Fruitvlieg, Phorid vliegen, of Sphaerocierid vliegen die ook besmetten riolen te vinden zijn.

Hoe kom je er vanaf?

Het is noodzakelijk om te inspecteren op broedplaatsen en deze te verwijderen. Er zijn veel potentiële gebieden die dienen als broedplaats voor de vliegen. Het verwijderen van de broedplaats is het belangrijkste onderdeel van een rioolvliegbestrijdingsprogramma.

Inspecteren en schoonmaken

Deze vliegen broeden meestal in een afvoer. Dit is een goede plek om te beginnen met de inspectie. Ze leven van puin in de vorm van een vochtige film aan de zijkanten van de afvoer en in de opvangbak. Als je iets als een mes gebruikt om de zijkanten te ontvluchten, kun je het slib onderzoeken op levende larven. Leg wat tape over de bovenkant van de afvoer, met wat gaten erin voor de luchtstroom. Als de rioolvliegen vast komen te zitten op de tape als ze de drain verlaten, weet je dat je rioolvliegjes hebt. Soms kunnen rioolvliegjes van onder de plaatvloeren komen van een gebroken regenpijp. Ze zouden zich voortplanten in het organische afval onder de plaat. Volwassen vliegen komen dan de leefruimte boven de mat binnen via scheuren in de mat en weer terug via de afvoerpijp. Om te bepalen of ze door de plaat naar boven komen, plaatst u het afplakband over de scheur zoals hierboven beschreven. Als de verdenking groot genoeg is dat er onder een plaat vliegen broeden, moet er een gat door de plaat worden gebroken om te zien of er inderdaad een pijp is gebroken en er vliegen broeden. Nadat een gat door de plaat is gebroken, graaft u de grond onder de plaat in en inspecteert u deze. Het organische puin en de vochtige grond kan zelfs enkele centimeters onder het oppervlak zitten. De aanwezigheid van vliegenlarven bevestigd de plaats als broedplaats. Al deze oplossingen kosten veel tijd en moeite. Ik raad daarom ook aan om een expert in te schakelen bij overlast van rioolvliegjes.