Barbecue schoonmaken is belangrijk

We zijn er in Nederland gek op: barbecueën. We vinden weinig gezelliger dan met het gezin of met vrienden heerlijk rond de BBQ te zitten en zelf ons eten te bereiden. Met name bij de mannen komt een soort oerinstinct boven zodra de BBQ aangaat. Het gebied rondom de BBQ is niet toegankelijk voor vrouwen en kinderen! Tot het barbecueën erop zit. Als iedereen genoeg gegeten heeft en de kooltjes nog na liggen te smeulen, is het tijd om de BBQ schoon te maken. Ineens zijn de dames weer welkom in het deel van de tuin dat nog niet zo lang geleden een no-go area was. Jammer voor de heren, maar schoonmaken hoort ook bij hun taak. Waarom is de BBQ schoonmaken belangrijk en hoe kun je dit het gemakkelijkste doen?

Zorg ervoor dat de barbecue niet viezer wordt dan nodig

Een open deur misschien, maar wat je niet zo vies maakt, kun je ook makkelijk en snel schoonmaken. Dit geldt ook voor de BBQ. Een van de dingen die helpen om het rooster niet al te vies te maken, is om het rooster goed ingevet te houden. Gewoon met olijfolie. Voordat je een nieuwe ronde vlees en/of veggie op de BBQ gooit, vet je het rooster even opnieuw in. Ook kun je zilverpapier op het rooster leggen. Zo voorkom je dat vet en andere resten aankoeken op het rooster.

Wacht niet te lang met de barbecue schoonmaken

Het is ook belangrijk om niet te lang te wachten met schoonmaken. Als je bijvoorbeeld pas de volgende morgen begint, dan krijg je het rooster bijna niet meer schoon. Als je meteen na het barbecueën het rooster een paar minuten in warm water met afwasmiddel laat weken, veeg je de vettigheid er zo af. Heb je toch te lang gewacht, dan kun je het rooster in een vuilniszak stoppen en er een dopje ammonia bij doen. Vervolgens knoop je de zak dicht en laat je hem 24 uur liggen. Daarna kun je het vuil met een doekje van het rooster vegen. Ook de schaal waar de kooltjes in lagen is na een nachtje veel moeilijker schoon te maken. Zeker als het ook nog eens geregend heeft. Dan zijn de resten van de kooltjes hard geworden en vastgekoekt aan de schaal. Onderhoud is behoud. Een bekend gezegde en dit geldt ook voor je barbecue. Als je de barbecue elke keer na gebruik goed schoonmaakt, gaat hij langer mee.