Septische put laten leegmaken

Een septische put zal af en toe geledigd moeten worden. Is het moment voor jouw septische put daar? Kun je jouw sanitaire voorzieningen in huis niet meer gebruiken? Of wil je dit juist voorkomen? Bel dan tijdig een professionele ruimer voor het ledigen van jouw septische put. Een volle of verstopte septische put zorgt voor hinder. Het is daarom belangrijk om jouw put met enige regelmaat leeg te laten maken. 

Wat is een septische put precies? 

Het ledigen van een septische put is af en toe noodzakelijk. Maar wat doet een septische put precies? Wat is de functie van de put en wat gebeurt er als deze niet tijdig wordt geledigd? Een septische put is eigenlijk het afvoerputje van jouw woning. Al het afvalwater wordt afgevoerd naar de septische put. In de put wordt middels een speciaal filter het afvalwater gefilterd. Een deel van de stoffen zullen in dit scheidingsproces verdampen. En het overige afvalwater wordt verder afgevoerd naar het riool. Wanneer de septische put vol of verstopt is moet een ruimer de septische put ledigen. Elke septische put raakt uiteindelijk een keer vol. Maar een verstopping is vaak het gevolg van een bacteriële disbalans in de put. 

Zelf jouw put leegmaken 

Als jouw septische put vol of verstopt is, moet deze worden leeggemaakt. Er wordt nog weleens gedacht dat je dit prima zelf kunt doen. Maar niets is minder waar. Het leegmaken van een septische put betreft een stukje vakmanschap. Er zijn kennis, ervaring en goed materieel voor nodig. Ben jij geen professionele ruimer die over deze aspecten beschikt? Dan kan het levensgevaarlijk zijn om de put zelf te ledigen. De gassen die uit de put afkomstig zijn kunnen je verstikken of bedwelmen. Het is dus simpelweg niet veilig om zelf jouw septische put leeg te maken. Dus is jouw septische put vol of verstopt? Bel dan een professionele ruimer voor een veilige ruiming van de put. 

Aantal benodigde ledigingen beperken 

Dat een septische put een keer vol raakt, is niet te voorkomen. Maar hoe vaak een septische put moet worden geledigd heb je zelf in de hand. Verstoppingen in een septische put ontstaan namelijk doorgaans door foutief gebruik van de put. Door het deponeren van verkeerde spullen in de put ontstaat er eenvoudig een bacteriële disbalans. Ben dus voorzichtig met hetgeen je door de afvoer spoelt. Gebruik licht toiletpapier, vermijd chemische ontstoppingsmiddelen en spoel geen vettige substanties zoals olie door. Deze middelen verstoren de bacteriële balans in de put waardoor er putproblemen ontstaan. Ben je hier voorzichtig mee? Dan kun je het aantal benodigde ledigingen beperken.