Wanneer u voor het eerst incontinent wordt, kunt u gevoelens van schaamte en controleverlies ervaren. Doordat er een taboe op dit onderwerp rust, wordt er ook maar weinig over gepraat. Het komt echter vaker voor dan u wellicht denkt. Wist u dat onder de Nederlandse bevolking ongeveer 5% vroeg of laat te maken krijgt met urine-incontinentie? Hoewel urine-incontinentie meer voorkomt bij vrouwen komt het ook zeker onder de mannelijke bevolking voor. Voor mannen is daarom ook de specifieke TENA Men lijn ontworpen.
Vormen van incontinentie
Er wordt onderscheid gemaakt tussen urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. De eerste variant komt verreweg het meeste voor. Binnen deze twee vormen van incontinentie zijn meerdere gradaties mogelijk. Het kan zijn dat u maar een klein beetje urine of ontlasting verliest, maar het kan ook voorkomen dat de gehele inhoud van uw blaas, of van uw darmen naar buiten komt. Dit kan u in meer of mindere mate beperken bij uw dagelijkse bezigheden. Het is dan ook belangrijk dat u weet waar het door wordt veroorzaakt, zodat u het probleem kan verhelpen, of in ieder geval verdraaglijk kunt maken, zodat het u zo min mogelijk hindert.
Urine-incontinentie kent meerdere vormen. De meest voorkomende vorm van urine incontinentie bij zowel vrouwen als mannen is de aandrangincontinentie. De naam zegt het al een beetje, maar bij deze vorm van incontinentie voelt u een onbedwingbare aandrang om te plassen. In de ergste gevallen kan het voorkomen dat uw blaas al leegloopt voordat u de tijd heeft om een toilet te vinden.
Een andere veelvoorkomende vorm van urine-incontinentie is stress of- inspanningsincontinentie. Deze vorm komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en zorgt ervoor dat er urineverlies plaatsvindt tijdens inspannende activiteiten, maar ook tijdens bijvoorbeeld een schrikreactie of wanneer u lacht.
Veelvoorkomende oorzaken van incontinentie
Incontinentie wordt veelal veroorzaakt door een samenkomst van meerdere factoren. Hoewel er vaak wel een lichamelijke oorzaak aan uw incontinentie ten grondslag ligt zijn deze in de meeste gevallen onschadelijk. Bij vrouwen is bijvoorbeeld een veelvoorkomende oorzaak dat de bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Dit gebeurt tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap en/of bevalling, maar kan ook als gevolg van ouderdom optreden. Het verslappen van de bekkenbodemspier is een veelvoorkomende oorzaak voor stress of- inspanningsincontinentie, maar ook voor aandrangincontinentie. Deze twee vormen van urine-incontinentie komen dan ook dikwijls gecombineerd voor.
Bij mannen die last hebben van urine incontinentie moet de oorzaak vaker in de prostaat gezocht worden. Wanneer deze namelijk vergroot is kan dit ervoor zorgen dat het voelt alsof de blaas niet volledig geleegd kan worden. Ook kan dit aandrangincontinentie veroorzaken. Hoewel een vergrote prostaat in de meeste gevallen geen reden tot zorgen is, doet u er goed aan om regelmatige prostaatcontroles uit te laten voeren. Zo bent u er op tijd bij als het wel een kwaadaardige groei blijkt te zijn. Operaties aan de prostaat hebben als mogelijke bijwerking ook incontinentie. Als u zich zorgen maakt over de risico’s van prostaatkanker, laat uzelf hierover informeren door uw huisarts.
Incontinentie wordt niet per definitie veroorzaakt door een lichamelijk defect. Het kan ook indirect worden veroorzaakt door een onderliggend probleem. Dit wordt ook wel aangeduid als functionele incontinentie. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand vanwege een motorisch defect niet in staat is zelf naar het toilet te gaan. Verder komt incontinentie ook veel voor bij dementerende ouderen, of bij verwarde mensen. Zij krijgen uiteindelijk vaak te maken met zowel urine-incontinentie als met ontlastingsincontinentie.
Hoewel ontlastingsincontinentie de minst voorkomende vorm van incontinentie is, hebben toch ongeveer 100.000 mensen in Nederland hiermee te maken. Wanneer u last heeft van ontlastingsincontinentie kunt u het beste een onderzoek aanvragen bij uw huisarts. Het komt namelijk relatief vaak voor dat er een medische oorzaak wordt gevonden voor uw incontinentie. Als u een onderzoek laat uitvoeren kunt u eventuele onderliggende kwalen op tijd opsporen, of uitsluiten. Wanneer de oorzaak van uw ontlastingsincontinentie is gevonden, kunt u actie ondernemen om de overlast te beperken. Afhankelijk van de oorzaak kunt u bijvoorbeeld fysiotherapie volgen, een (herstel)operatie laten uitvoeren, of incontinentiematerialen gebruiken die ervoor zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de incontinentie.
Recente reacties