De 3 belangrijkste soorten tabak voor een tabakspijp

Hoe komt het dat pijptabak zo heerlijk ruikt en waarom ruikt het zo totaal anders dan sigaretten tabak? Om pijp roken beter te begrijpen, duiken we in de wereld van de tabak. Naast het kiezen van de best passende tabak moet je natuurlijk ook een kwaliteits tabakspijp kopen. Maar daarover aan andere keer meer. Eerst bespreken we de drie belangrijkste soorten tabak die je kunt kopen bij speciaalzaken als Bigben.nl. Virginia is de meest bekende tabakssoort, daarna 

Burley en Oriënt. 

Virginia 

De naam Virginia zegt het al. Deze tabak soort heet zo omdat dit type tabak voor het eerst werd verbouwd in de Amerikaanse staat Virginia. Tegenwoordig worden er over de hele wereld honderden variëteiten gekweekt. Virginia is de meest gebruikte ruwe tabak voor de productie van pijptabak. De smaak wordt omschreven als zoet en stroachtig. De kleur is oranjegeel, omdat Virginia in de lucht wordt gedroogd. Dit is de reden waarom Virginia vaak wordt aangeduid als een lichte tabak. 

Burley 

Deze variëteit is erg populair onder tabakspijp rokers en ook de meest populaire tabakssoort voor sigaretten. Hoewel het, net als Virginia, wereldwijd wordt geteeld, komt deze ruwe tabak voornamelijk uit de VS. De belangrijkste teeltgebieden bevinden zich in de staten Kentucky en Tennessee. Burley tabak is lichtbruin tot donkerbruin van kleur. Het ontstaat door het lucht drogen van de grote tabaksbladeren. Het suiker wordt tijdens het drogen verwijderd. Dit is ook de reden waarom Burley tabak een pittige, bittere en aardse smaak heeft. 

Oriënt 

Deze niet al te hoge tabaksplanten worden, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk geteeld in het Midden-Oosten, met name Turkije, Griekenland en Syrië. Ze zijn ook te vinden op de Balkan, bijvoorbeeld in Macedonië. De tabaksbladeren zijn vrij klein en de smaak is zwaar en zoet. De planten hebben een waslaag op de bladeren die ze beschermt tegen verdamping en welke ook primair verantwoordelijk is voor het intense aroma van de Oriënt variëteiten.