Van planom een luchtbuks te kopen? Hier moet je allemaal op letten

Wanneer je van plan bent om een luchtbuks te kopen, schieten er ongetwijfeld verschillende gedachten door je hoofd. Is een luchtbuks wel legaal? En op wat kan of mag ik schieten met een luchtbuks. Voordat er tot aankoop wordt overgegaan, is het verstandig om antwoordt te hebben op al deze vragen. Om jou hierbij te helpen, geeft dit artikel antwoordt op al jouw vragen. Zo weet je waar je een luchtbuks voor kunt gebruiken, zodat je met een gerust hart tot aankoop over kan gaan.

Is een luchtbuks legaal?

In Nederland is het legaal om krale luchtbuksen te kopen en in bezit te hebben, als je een minimale leeftijd hebt van 18 jaar of ouder. Daarnaast mag een luchtbuks geen gelijkenissen hebben met een vuurwapen. Dit zijn de enigste twee beperkingen in Nederland voor het kopen van een luchtbuks. Het in bezit hebben van een speciale vergunning is dus niet nodig.

Veel mensen vragen zich ook af of er een bovengrens zit aan de kracht van een luchtbuks. In Nederland is dat niet het geval. Ook het kaliber is in Nederland vrij.

Waar gebruik je een luchtbuks voor?

Nu je weet dat je legaal een luchtbuks mag kopen in Nederland, vraag je je misschien af waar je een luchtbuks voor gebruikt. Een luchtbuks mag enkel op eigen terrein gebruikt worden, dus niet in openbare ruimtes of plaatsen. Houdt een luchtbuks dan ook op eigen terrein. Waar mag je nu op schieten? Voor een luchtbuks is het alleen toegestaan om op kaarten of soortgelijke targets te schieten. Wanneer het echt niet mogelijk is om op het eigen terrein te schieten, dan is een schietbaan altijd nog een optie. Om naar de schietbaan te komen, moet de luchtbuks op de juiste wijze vervoert worden. Zo moet de luchtbuks ongeladen in een dichte koffers opgeslagen zijn. Daarnaast moet de koffer zich bevinden in de achterbak van de auto. Op deze manier is het onmogelijk om de luchtbuks voor onmiddellijk gebruik te gebruiken. Dit voorkomt een hoop ellende, wanneer je bijvoorbeeld wordt aangehouden. 

Welke luchtbuksen zijn er?

Luchtbuksen zijn in alle soorten en maten. Zo zijn er modellen van enkele tientallen euro’s, tot duizenden euro’s. Het verschil zit hem hierbij vooral in de kracht van de luchtbuks. Daarnaast zijn luchtbuksen beschikbaar met een houten omhulsel en van metaal. Nu je weet welke regels er gehanteerd worden in Nederland en welke modellen er zijn, kan je dan eindelijk tot aankoop overgaan.