4 fitnessdoelen voor elke man

Je gaat natuurlijk meerdere keren per week trouw naar Fitness Hasselt. Je werkt aan jezelf en je lichaam. Je hebt alleen geen idee hoe je ervoor staat. Je ziet er wel goed uit wanneer je in de spiegel kijkt, maar heb je ook echt wel iets bereikt? Kan je bijvoorbeeld zeggen dat je fit bent. Gelukkig is het relatief gemakkelijk om te bepalen of je aan de algemene kaders van fitheid voldoet. Bijvoorbeeld door van bepaalde oefeningen te weten op welk niveau je moet zitten. Deze 4 fitnessdoelen moet elke man in ieder geval behalen.

Een set pull-ups doen
Jezelf kunnen optrekken is een goede maatstaf om te weten hoe fit je bent. Een keer optrekken is alvast goed om te kunnen. Het is namelijk ook een vaardigheid die je soms in het dagelijks leven kan helpen. Wil je echter zeker zijn dat je ook echt fit bent, dan is een setje pull-ups kunnen doen wel het minste. Dat betekent dus dat je als man minimaal 8 pull-ups met je eigen lichaamsgewicht moet kunnen doen. Wil je echt als sterk gezien worden? Dan ligt de lat op minimaal 15 stuks. Daar richt je je op.

Push-ups of bankdrukken?
Een andere goede maatstaf is hoe goed jouw duwkracht is. Dat is natuurlijk heel gemakkelijk te meten aan de hand van de push-ups die je kunt doen. Een man van gemiddelde fitheid moet wel in ieder geval tot 20 goede push-ups komen. Let daarbij wel op dat je helemaal naar de grond zakt en weer omhoog duwt. Echt goed is tussen 50 en 100 stuks. Veel mannen kiezen tegenwoordig voor bankdrukken. Dan kijk je naar het gewicht. Tot je dertigste moet je je lichaamsgewicht aankunnen, boven je dertigste gaat het om tussen tachtig tot negentig procent daarvan.

Test jezelf met squats
Ook de squat is een goede oefening om jezelf mee te testen. Zo kan je squats met lichaamsgewicht doen. Dan is een aantal van 50 heel respectabel. Daarnaast is er natuurlijk de squat in sportschool. Wanneer je nog maar een beginner bent op dit gebied, dan is het zaak om in ieder geval 65 procent van je lichaamsgewicht aan te kunnen op de squat. Wanneer je verder komt op dit vlak, dan moet je wel voorbij je lichaamsgewicht kunnen gaan. Een goede gemiddelde squat moet tot 140% van het eigen gewicht kunnen gaan. Dat is optimaal.

Gezonder worden door hardlopen
Een heel ander doel waar je je als man op moet richten, is het verzorgen van je algehele gezondheid. Dat doe je met een cardio-oefening die eigenlijk elke man onder de knie moet krijgen. Het gaat dan om het zorgen voor een rondje hardlopen van 10 minuten dat je iedere dag kunt doen. Wanneer het je lukt om iedere dag dit rondje op een goede manier op een gemiddelde snelheid te volbrengen, dan zit het met de gezondheid van je hart en longen wel goed. Dit is de uitkomst van een recent wetenschappelijk onderzoek naar hardlopen.