Hoe herken je een goede zoldertrap?

Wilt u een nieuwe zoldertrap kopen? Het is niet altijd even makkelijk om een goede zoldertrap te zoeken. Maar hoe herken je nu een goede zoldertrap? Uiteraard is de kwaliteit van de zoldertrap belangrijk, maar een goede zoldertrap moet niet enkel een goede kwaliteit hebben maar moet ook beschikken van andere eigenschappen.

Een goede zoldertrap herkent u aan de volgende eigenschappen.

1. Energiezuinig

Een energiezuinige zoldertrap houdt niet enkel de warmte binnen, maar het kan u ook nog wat kosten besparen. Want uit onderzoek bleek dat een klein percentage warmte verloren gaat door je zolder.

Er zijn zoldertrappen die zijn voorzien van een volledig geïsoleerd luik en een goede dichting rond het luik voor extra isolatie. Bekijk zeker eens de U-waarde van de trappen om te zien hoe energie-efficiënt te trap is.

2. Veiligheid

Het is verstandig om rekening te houden met de veiligheid van de trap. Zodat u veilig naar uw dakterras, zolder of platdak kan gaan. De volgende eigenschappen zullen u bezoek naar de zolder veiliger maken.

  • Een slipvaste treden zal er voor zorgen dat u extra stabiliteit hebt bij het op en af gaan van de trap.
  • Een vergrendelingssysteem kan voorkomen dat je naar beneden valt als je het luik wilt openen. De trap zakt dan rustig naar bededen.
  • De voorgemonteerde leuning zorgen voor extra veiligheid. Het is belangrijk dat je je kan vasthouden als je de trap omhoog en omlaag gaat. Met andere woorden, is er minder kans op een ongeluk.
  • Een traphek kan u zoldertrap net wat veiliger maken.
  • Hou rekening met de draagkracht. De algemene regel is hoe meer gewicht een ladder kan dragen, hoe steviger hij is. Zorg er dus altijd voor dat uw lader het gewicht van de zwaarste persoon kan dragen die hem zal gebruiken, plus de zwaarste lading die op en neer zal gedragen worden.
  • De bediening. Een aluminium schaartrap is licht waardoor het makkelijk te bedienen is. Sommige zoldertrappen zijn ook elektrisch zodat de bediening nog makkelijker wordt. Houten vouwtrappen zijn ook makkelijk te bedienen.
  • Brandwerend. Brandwerende zoldertrappen isoleren de warmte en zijn een tijdje muurvast.  

3. Materiaal

Het is belangrijk dat u eerst een keuze maakt in het soort materiaal vooraleer u de soort zoldertrap kiest. Het is slim om na te denken over materialen die u het meeste aanspreken. De materialen zorgen niet enkel voor een gebruiksgemak maar hebben ook nog eens een esthetisch aspect. Gelukkig is er een enorm aanbod aan materialen, zoals hout, aluminium, staal en kunststof.

Schaartrappen zijn trappen die voornamelijk zijn gemaakt uit aluminium, hierdoor is de trap superlicht en makkelijk te bedienen. De schaartrap kan ook elektrisch bedienbaar zijn.

Voor regelmatiger gebruik van de zolder hebt u de keuzen uit een 3-delige of 2-delige houten vouwtrap.