Maak je woning veiliger!

In een huis zijn er verschillende locaties waar je een balustrades kan of zelfs moet plaatsen. Als je een balustrade wilt gaan plaatsen zijn er nog verschillende regels tussen het verschil bestaande bouw en nieuwbouw. Er is dus veel informatie waar je rekening mee moet houden, daarom hebben wij het hieronder even op een rijtje gezet.

Balustrade bij een balkon of een vide

Deze balustrade is een hekwerk die recht gemonteerd wordt. Er zijn verschillende richtlijnen toepasselijk bij de bestaande bouw en de nieuwbouw.

Bestaande bouw:

Als de vloer van een balkon of vide hoger ligt dan 1.5 meter boven de vloer van beneden dan is het noodzakelijk om een balustrade te plaatsen. De balustrade moet minimaal 90 cm hoog zijn vanaf de vloer van de vide of van het balkon.

Nieuwbouw:

Als de vloer van een balkon of vide hoger ligt dan 1 meter boven de vloer beneden dan is het noodzakelijk een balustrade te plaatsen. Deze balustrade moet minimaal 100 cm hoog zijn. Op het moment dat de vide of het balkon hoger ligt dan 13 meter is de minimale hoogte van de balustrade 120 cm.

Let op! Als je een balustrade kiest die horizontale spijlen bevat dan is het mogelijk om er makkelijk overheen te klimmen. Dat is de reden dat er in de regels staat dat de balustrade geen opstapmogelijkheid mag hebben tussen de 20 en de 70 cm boven de vloer op het balkon of de vide.

Balustrade aan een trap

De balusterleuning is een balustrade die gemonteerd is aan de zijkant van de trap. Deze heeft vaak spijlen en bevind zich aan de gang kant van de trap.

Bestaande bouw:

Is de trap hoger dan 1.5 meter? Dan is het verplicht om een balusterleuning te hebben. De hoogte die die balustrade minimaal moet hebben is 60 cm. Als je dit wilt meten moet je meten vanaf de vloerkant van het tredevlak.

Nieuwbouw:

Bij een nieuwbouw woning is het verplicht om een balusterleuning te hebben bij een trap hoger dan 1 meter. De hoogte moet dan minimaal 85 cm zijn en ook hier word dan gemeten vanaf de vloerkant van het tredenvlak.

Let op!  Als je een balustrade kiest die horizontale spijlen bevat dan is het mogelijk om er makkelijk overheen te klimmen. Dat is de reden dat er in de regels staat dat de balustrade geen opstapmogelijkheid mag hebben tussen de 20 en de 70 cm boven het tredenvlak.

Afstand tussen trapspijlen/ balusters.

Let op! Als je een balustrade kiest met verticale spijlen dan mag de ruimte tussen de spijlen niet groter zijn dan 10 cm. Deze regels gelden voor alle balustrades in nieuwbouw en in de bestaande bouw.

Waar koop je zo’n balustrade?

Balustrades kun je op maat laten maken, maar er bestaan ook balustrades die je zelf op maat kunt maken. Dit is dan als het ware een bouwpakket. Zo’n balustrade is vaak te koop in een bouwmarkt, maar neem ook zeker eens een kijkje bij Houtcompleet.nl.