Tips om snel het huis schoon te maken

Schoonmaken wordt meestal als noodzakelijk kwaad gezien. Het is nodig, maar het is niet je grootste hobby. Zeker wanneer je veel last hebt van schimmel in huis. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je sneller het huis kunt schoonmaken en zo voldoende tijd overhoudt om leuke dingen te doen. Poets wat je moet poetsen en sla onnodige dingen over. Op die manier blijft schoonmaken leuk en ziet het huis er altijd netjes en verzorgd uit. 

Schaf de juiste schoonmaakproducten aan 


Met de juiste schoonmaakmiddelen wordt het direct een stuk gemakkelijker om het huis schoon te houden. Een goede desinfectiespray is bijvoorbeeld onmisbaar. Deze kan je voor vrijwel iedere handeling gebruiken. Even goed inspuiten, laten intrekken en je haalt er vervolgens enkel nog snel een doek overheen. Meer is niet nodig. Ook een goede toiletreiniger, allesreiniger en glasreiniger is onmisbaar. Even goed de kasten vullen en aan de slag! 

Ruim direct alles op na gebruik 

Het is heel verleidelijk om spullen nog even te laten liggen en vervolgens aan het einde van de dag op te ruimen. Sommige mensen laten rommel zelfs een hele week liggen voordat ze als een speer door het hele huis gaan om op te ruimen. Dat kan, maar kost wel veel tijd. Maak er daarom een gewoonte van om na gebruik direct op te ruimen. Op die manier blijft het huis netjes en verspil je minder tijd aan opruimen voordat je gaat schoonmaken. 

Geef de keuken wat extra aandacht 


De keuken wordt de gehele dag door gebruikt. Is het niet voor het smeren van boterhammen dan is het wel voor het bereiden van het avondeten. Voor de gezondheid is het van belang dat de keuken schoon blijft. Ruim daarom gebruikte borden direct in als je een vaatwasser hebt. Dat ziet er niet alleen verzorgder uit, maar scheelt je ook nog eens veel werk aan het einde van de dag. Even de laatste spullen opbergen, de vaatwasser aanzetten en je bent klaar. Maak er tevens een gewoonte van om na gebruik van de keuken direct een doekje over het aanrechtblad en het fornuis te halen. Telkens kleine handelingen zijn een stuk effectiever dan iedere keer een grote schoonmaak. Bovendien hou je zo ook beter het overzicht, waardoor het minder lastig is om te beginnen. 

Maak een planning 


Wil je niet het hele weekend kwijt zijn aan schoonmaken? Probeer dan iedere dag een beetje te doen. Je hoeft echt niet alles in één keer te doen. Maak op basis van je eigen agenda een planning voor het huishouden. Plan een vaste wasdag in, een dag waarop je de badkamer doet, de keuken, enzovoorts. 

Maak twee keer per jaar grondig schoon 


Probeer twee keer per jaar écht grondig schoon te maken. Hier kan je best een dagje voor uittrekken. Haal alle kastjes leeg, deel ze opnieuw in en gooi overbodige spullen weg of verkoop ze. Wanneer je incidenteel echt grondig schoonmaakt, hoef je dit de rest van het jaar enkel bij te houden. Zo bespaar je heel veel tijd.